Rannekellon käyttöikää voi pidentää noudattamalla kellon valmistajan ohjeita ja pitämällä siitä hyvää huolta. Kellon vihollisia ovat muun muassa lika, lämpötilavaihtelut, voimakkaat magneettikentät ja UV-säteily. Näiden kymmenen vinkin avulla kerromme, kuinka voit pitää kellostasi parempaa huolta pienellä vaivalla!
Pidä kello puhtaana ja kuivana Likainen kello ei näytä hyvältä, ja joskus pieniä roska- tai pölyhiukkasia voi päästä kellon sisään. Pöly, lika ja kosteus voivat aiheuttaa vaurioita herkille kellon mekanismeille ja osille. Kellon ulkoisessa puhdistuksessa voit käyttää esimerkiksi Kultavieskasta saatavilla olevaa mikrokuituliinaa. Veden maltillinen käyttö puhdistuksessa ei ole pahitteeksi, jos kello on vesitiivis, säätönuppi on täysin kiinni, kellon tiivisteet ovat kunnossa ja vältyt kastelemasta nahkaranneketta. Älä käytä saippuaa puhdistuksessa, sillä sen molekyylit voivat tunkeutua todella pieniin tiloihin ja pahimmassa tapauksessa vaurioittavat kelloasi.
Vältä iskuja ja kolhuja Rannekello on herkkä laite, ja sen mekanismit voivat vaurioitua helposti iskujen ja kolhujen seurauksena. Etenkin mekaanisten kellojen kanssa iskuja tulee välttää!
Tarkista kellon tiivisteet Rannekellosi tiivisteet on hyvä vaihtaa ammattitaitoisen kellosepän toimesta säännöllisesti. Tiivis kello ei säikähdä vesiroiskeita tai pölyä.
Vesitiiviydellä on merkitystä Kelloissa on aina omat vesitiiviysmerkinnät. Näiden kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä kellon takana lukeva ”water resistant 30m” tarkoittaa ainoastaan, että kello on roisketiivis, eikä kestä upottamista veteen. Water resistant 30m siis tarkoittaa, että kelloa on testattu 30 metrin syvyydessä vaikuttavassa paineessa eli 3 bar 10 sekunnin ajan. Tällöin kellossa on tiivisteet ja ne suojaavat kelloa satunnaiselta roiskeilta kuten sateelta ja käsienpesulta. Water resistant 100m tarkoittaa, että kello kädessä voi uida pintauintia, mutta se ei sovellu sukellukseen. Water resistant 200m mahdollistaa sukelluksen kellon kädessä. Kellolla voi myös olla korkea vesitiiviys, mutta tiivisteissä käytetty materiaali voi kuivua, mikä heikentää kellon vesitiiviyttä. Jos uit tai käyt suihkussa kello ranteessasi, suosittelemme tarkistamaan kellosi vesitiiviyden vuosittain. Tiiviysmerkinnöistä huolimatta, jokaisella kellolla on porttikielto saunaan!
Pidä kello loitolla korkeista ja matalista lämpötiloista Liian korkeat tai matalat lämpötilat voivat vaikuttaa kellon herkkiin mekaanisiin osiin, mikä voi lyhentää kellon käyttöikää. Suuret lämpötilavaihtelut voivat aiheuttaa metallissa lämpölaajenemista, jolloin rannekello saattaa päästää kosteutta sisälle tai koneiston öljyt voivat kuivua. Kellon jättäminen pitkäksi aikaa auringonvaloon voi haalistaa kellon väriä, ja myös lyhentää pariston ikää.
Vältä magneetteja Kellon sijoittaminen magneetin lähelle voi vaikuttaa negatiivisesti kellosi käyntitarkkuuteen ja ajanmittaukseen. Arjessa tyypillisimpiä kellolle haitallisia magneettikenttiä ovat mm. induktioliedet ja magneetilla sulkeutuvat puhelinkotelot, jos puhelin kulkee samalla puolella taskussa kellokäden lähettyvillä.
Huollata kello säännöllisesti Kellokoneiston mekaniikka kuluu ajan mittaan, joten kellon tulisi huoltaa säännöllisesti ammattilaisen toimesta. Mekaanisille kelloille suositeltu huoltoväli on noin 3-5 vuotta. Hyvin ja säännöllisesti huollettu kello säilyy sukupolvelta toiselle!
Käytä kelloa oikealla tavalla Noudata kellon valmistajan ohjeita siitä, kuinka kelloa tulisi käyttää ja huoltaa.
Luota ammattilaisiin Tiesitkö, että kellosepän työ vaatii aivokirurgiassa vastaavaa tarkkuutta? Älä avaa kelloa koskaan itse, jätä tämä kellosepälle. Kellon avaaminen voi altistaa sen pölylle, lialle ja muille hiukkasille, jotka voivat päästä kellon sisään. Lisäksi pienet ja herkät kellonosat vaurioittuvat todella herkästi. Siksi on parasta jättää kuoren avaus ja muut kellotyöt ammattilaisen tehtäväksi.
Nauti kellostasi. Käytä kelloasi. Hienoa kelloa ei pidä säilyttää vain yöpöydän laatikossa, vaan se on tarkoitettu nautittavaksi. Kellonomistajan näkökulmasta pätee hyvä perussääntö; älä ylitä kellosi rajoja, mutta kanna sitä ylpeydellä!
Kultavieskan kelloseppä palvelee sinua rannekelloosi liittyvissä asioissa.
Kuinka usein kello kannatta huollattaa kellosepällä?
Yleensä rannekellon huoltoväli on noin 2 vuotta, mutta huoltoväli voi vaihdella riippuen rannekellon koneistosta, mallista ja valmistajasta. On tärkeää seurata rannekellon valmistajan ohjeita siitä, kuinka usein rannekello tulisi huoltaa, ja toimia niiden mukaisesti. Huollon tarve voi myös vaihdella kellon käytön mukaan. Esimerkiksi jos käytät rannekelloa päivittäin ja altistat sen iskuille ja kolhuille, se voi vaatia useamman huollon vuodessa kuin kello, jota käytetään harvemmin. Myös pääsääntöisesti laatikossa lepäävä juhlakello vaatii säännöllistä vetoa ja huoltoa, ettei koneiston öljyt kuivu. Jos huomaat, että rannekellosi ei toimi oikein tai sen toiminta on heikentynyt, on suositeltavaa ottaa yhteyttä kelloseppään ja huollattaa se mahdollisimman pian. Näin voit varmistaa, että rannekellosi toimii moitteettomasti ja sen käyttöikä pitenee. Ajoissa ja oikeaoppisesti tehty huolto säästää usein myös kustannuksissa!
Pariston loppuessa vanhaa paristoa ei kannata jättää kellon sisälle, sillä se saattaa vuotaa ja vaurioittaa kellon koneistoa. Kun kello ei ole käytössä, paristoa voi säästää hieman vetämällä kellon nupin lepoajaksi ylös, mutta paristo kuluu joka tapauksessa hiemann. Vaihdata siis vanha paristo kellosepällä pian energian loputtua tai tuo kello vähintäänkin käymään sepän pöydällä, jotta tyhjä paristo voidaan poistaa.
Comments